La Cerdanya ja compta amb un servei d’homeopatia i pediatria mitjançant Cerdanya Salut que va a càrrec de la Dra. M. Àngels Navarro Sola, col·legiada núm. 14244 (Barcelona), Pediatra i Homeòpata.

Després de 35 anys com a pediatra, formada al Vall d’Hebron i homeòpata des de fa 20 anys, la doctora Navarro Sola ha treballat a la sanitat pública i ara ho farà a la privada amb Cerdanya Salut. Fa 19 anys que visita a la Policlínica Sant Cugat de Sant Cugat, al Centre Pediàtric ARCC de Barcelona i Vilassar de Mar, a l’Hospital de Nens de Barcelona i des de fa un any a Cerdanya Salut de la Fundació Hospital de Puigcerdà. D’aquesta manera, Cerdanya Salut ofereix la possibilitat d’un servei d’homeopatia a la Cerdanya.

Què vol dir homeopatia?

La paraula homeopatia significa curar amb el similar. És un sistema terapèutic desenvolupat pel metge alemany Samuel Hahneman (1755 – 1843) que, a diferència de la terapèutica convencional o al·lopàtica, es basa en tractar amb el contrari: antitèrmics si hi ha febre, antiinflamatoris si hi ha inflamació…, l’homeopatia es basa en que el similar cura el similar, donant dosis molt petites, són infinitesimals, de substàncies que experimentades en persones sanes tenen la capacitat de produir símptomes molt similars als de la malaltia que poden curar.

Per exemple es pot administrar Ipeca que és una planta que a dosis altes provoca vòmits, i a dosis baixes, com les que es fan servir en homeopatia, es útil per combatre els vòmits. Els medicaments homeopàtics es preparen a partir de principis actius derivats de vegetals, minerals, animals i substàncies orgàniques, diluïdes fins a obtenir la dosi més petita eficaç i amb agitacions progressives que les fan més innòcues i a la vegada més potents.

Quan he de recórrer a la homeopatia?

La homeopatia està indicada per a qualsevol malaltia, ja que es una teràpia individualitzada i es donen els medicaments per a cada cas en particular. El metge homeòpata ha de valorar la totalitat dels símptomes i signes de la malaltia i del pacient, per això no sols és important la causa o la localització del trastorn, sinó també les modalitats que es diuen, és a dir: com millora, com empitjora, els canvis segons el clima, horari, posició, els símptomes mentals, sensorials, la situació personal, familiar, laboral…

És a dir, l’homeopatia es pot utilitzar en malalties agudes i cròniques, prevenció de malalties, de recaigudes, complementari a cirurgia.

Homeopatia per a nens

En pediatria, l’homeopatia és molt eficaç per a totes les patologies infeccioses, al·lèrgies, trastorns digestius, alteracions de la son, del comportament, canvis emocionals, adaptació escolar… I al contrari del que s’acostuma a pensar, els tractaments amb homeopatia es poden administrar a qualsevol edat: bebès, nens, adolescents, adults i gent gran, i qualsevol situació fisiològica.

Cal aclarir doncs que no tenen contraindicacions, ni efectes secundaris, sempre que siguin prescrits per metges amb formació i després de diagnòstic correcte per poder aplicar els medicaments homeopàtics adequats. Per tant, la homeopatia sempre ha d’anar acompanyada d’un especialista en la mateixa i ja pots trobar aquest especialista a la comarca de la Cerdanya a través de Cerdanya Salut.