Escolta del relat dins d’un ambient adequat és la clau per entendre en què consisteix la psiquiatria dinàmica i quins beneficis en podem obtenir, ara també a la Cerdanya. El doctor Albert Tomàs és expert en psiquiatria dinàmica i lidera l’equip que porta a la pràctica aquesta psiquiatria a la comarca a través de Cerdanya Salut.

El doctor Tomàs, especialista en psiquiatria des de l’any 1982, ha estat director de la Clínica Mental de Sta. Coloma de Gramenet, (actualment Centre Torribera), havent treballat també a l’Institut Municipal d’Urgències Psiquiàtriques i a l’Hospital Vall d’Hebron a Barcelona. Des de l’any 2006 està exercint a la Cerdanya, tant a la Fundació Hospital de Puigcerdà com a l’Hospital de Cerdanya, i ara és accessible via privada a través de Cerdanya Salut.

El servei que s’ofereix des de Cerdanya Salut té com a objectiu el tractament de la problemàtica mental, tant major com menor, així com els diferents tipus d’addiccions, sempre des d’una perspectiva psicodinàmica.

Cal recordar que a diferència d’altres especialitats, la psiquiatria no disposa de proves complementàries protocol·litzades que puguin conformar un diagnòstic. Per tant, és l’observació simptomatològica del pacient, internacionalment sistematitzada, en la qual el psiquiatra es basarà per a la diagnosi i conseqüent tractament de la persona atesa.

Medicina psiquiàtrica a la Cerdanya

La psiquiatria és una branca de la medicina que pot ajudar a viure millor a algunes persones que tenen patiment psíquic, ja sigui un patiment que vingui per una malaltia mental, com si la vida personal ens ha portat problemes o cruïlles personals que ens pertorben i ens provoquen insomni, ansietat, angoixa, irritabilitat, tristor, indecisió, addiccions, etc… En tot cas, el tractament es realitza mitjançant l’escolta terapèutica, la paraula que orienta i el suport farmacològic quan és necessari, administrat segons les circumstàncies de cada cas. Les tres coses són necessàries: escolta, paraula i medicació. Justament en aquest ordre. Per això la diferenciació de la medicina psiquiàtrica és l’escolta terapèutica, perquè és la feina que defineix al psiquiatre front altres especialitats mèdiques.

Aquesta escolta cal realitzar-la professionalment, és el que podem anomenar l’escolta del relat – i també dels seus silencis – que s’ha de realitzar dins un ambient adequat, “setting”, perquè el pacient es trobi reconegut i considerat com una persona diferenciada de les altres; amb els seus propis valors, habilitats i mancances. Al servei psiquiàtric de Cerdanya Salut proposem aquesta escolta del relat com el primer pas i fonamental davant de qualsevol problemàtica que requereixi de la nostra intervenció. En aquesta línia, el tractament anirà dirigit a superar les dificultats i contradiccions de la persona atesa, dins un context de confidencialitat total i amb la dedicació de tot el temps que calgui per establir una bona relació terapèutica. Aquesta bona relació junt amb l’escolta, la paraula i la medicació si cal, formen el conjunt d’estris dels quals disposa el psiquiatre per curar. Cuidar. Acompanyar. Ajudar. Aquest mètode de tractament és el que s’anomena psiquiatria dinàmica i el que ja pots trobar a la teva disposició a Cerdanya Salut.