El servei de traumatologia de Cerdanya Salut suma experiència i innovació, amb l’objectiu d’apropar a la Cerdanya els tractaments basats en els factors de creixement i cèl·lules mare des de la seguretat i la professionalitat. Aquest tipus de tractaments en traumatologia proporcionen una ràpida recuperació de lesions agudes procedents de la pràctica de l’esport tant a nivell d’elit com per a esportistes amateurs.

La primera utilització dels factors de creixement va ser para determinades lesions agudes en medicina esportiva. Va començar a utilitzar-se en patologies de tipus esportiu, en trencaments de fibres musculars, en tendons, i es va observar que la curació era més ràpida. S’ha popularitzat arran de la seva aplicació en futbolistes i tennistes coneguts per millorar aquest tipus de lesions. Però després es va pensar que podria ser útil en d’altres patologies que no fossin traumàtiques, com la patologia degenerativa: el desgast dels cartílags, dels tendons o en l’artrosi. Ara, aquesta tècnica per esportistes d’elit està a l’abast de la ciutadania de la Cerdanya a través del servei de traumatologia de Cerdanya Salut.

Hem de tenir present que, després d’aquests anys d’experiència amb nombrosos casos tractats, en el 80 % dels pacients s’han obtingut bons resultats. Dins d’aquest 80%, hi ha casos amb una millora espectacular amb una remissió dels símptomes que a més no ha augmentat la pèrdua de cartílag. I, fins i tot, en casos de lesions de tendons d’espatlla, amb els factors de creixement s’ha pogut evitar la cirurgia. Aquests tipus de tractament també estan recomanats en persones de més edat que pateixen lesions degeneratives cròniques que desitgen millora la seva funció articular.

Amb els factors de creixement es pretén disminuir el nombre de pacients tributaris a cirurgia de l’aparell locomotor per problemes de desgast degeneratius tant d’articulacions com de tendons. I en molts casos s’aconsegueix evitar la cirurgia i guanyar en qualitat de vida disminuint la medicació, podent realitzar més activitat i portant una vida més normal. Tot i que es tracta de tècniques de darrera generació, el doctor Vicente Zapata, que encapçala el servei de traumatologia de Cerdanya Salut, té experiència de més de 10 anys en la pràctica d’aquests tractaments.

Experiència i prestigi en traumatologia

Com deixem, el Servei de Traumatologia de Cerdanya Salut va a càrrec del doctor Zapata, llicenciat en Medicina a la Universitat de Navarra, va fer l’especialitat de COT (Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia) a l’Hospital Verge del Rocío de Sevilla, on va treballar com a adjunt durant 10 anys. Posteriorment, el doctor Zapata va treballar com a Cap de servei de traumatologia a l’Hospital Comarcal de Rio Tinto a Huelva i també a l’Hospital General de Huelva. Durant els darrers 7 anys al servei Andalús de Salut va treballar com a cap de servei de l’Hospital Universitari Verge Macarena de Sevilla.

Es tracta doncs d’un professional amb una dilatada experiència, sobretot en l’àmbit de la cirurgia major ambulatòria i especialment en artroscòpia de genoll cirurgia percutània del peu i cirurgia de la mà, que ara està a la disponibilitat dels habitants i visitants de la Cerdanya. El doctor Zapata va desenvolupar una gran activitat en la resolució de llistes d’espera realitzant més de 1000 intervencions entre les quals destaquen més de 500 pròtesis de genoll i maluc. En els darrers anys s’ha especialitzat en tractaments biològics per a lesions tant degeneratives com agudes, sent referència per tractament quirúrgic en malucs en adults joves.