És temps de fred i grip, per això aquests mesos moltes mirades es posen en els serveis d’urgències i es recorre als pneumòlegs per conèixer les causes i conseqüències respiratòries d’aquests virus. Però en realitat tot l’any i un elevant percentatge de la població pateixen malalties respiratòries com asma, bronquitis crònica, pneumònies, pleuritis, embòlia pulmonar… a Cerdanya Salut són conscients d’aquesta realitat i per això compten amb un servei propi de pneumologia que té al capdavant al doctor Joan Lluís Aliaga, amb més de 25 anys d’experiències, qui recorda que “és molt important un diagnòstic acurat i establir la terapèutica encertada” en aquestes malalties respiratòries més habituals. Ara, també a la comarca de la Cerdanya es poden tractar aquestes malalties per part d’un pneumòleg. Però tampoc es poden oblidar altres patologies més infreqüents, com la tuberculosi o el càncer de pulmó “que requereixen d’un diagnòstic i estudiatge precoç que permeti una ràpida estratègia terapèutica per millor el pronòstic i curació”, adverteix el doctor Aliaga.

Per fer una atenció de qualitat en el servei de pneumologia a la Cerdanya, el doctor Aliaga és partidari de una atenció interdisciplinar. “El nivell del nostre Sistema Sanitari Català és actualment un dels de més qualitat del món. Al meu entendre, la implementació d’equips interdisciplinars (personal mèdic i d’infermeria, treballadors socials, fisioterapeutes…) constitueix la pedra angular que situa al pacient en el centre de l’assistència sanitària al nostre territori, especialment pel que fa a l’elevat nombre de malalts crònics” ha explicat el doctor Aliaga.

Una atenció coordinada amb tota la Cerdanya

Respecte al funcionament del nou servei de pneumologia de Cerdanya Salut, el doctor Aliaga contempla un contacte freqüent entre els professionals de la Cerdanya: “des de la meva consulta a Cerdanya Salut pretenc millorar la qualitat assistencial de la patologia pneumològica, establint un canal de comunicació amb els diferents professionals sanitaris de la Cerdanya que permeti un intercanvi d’informació en el control evolutiu dels pacients, alhora que afavoreixi una optimització dels recursos assistencials”. Aquesta manera de treballar permetrà donar a Puigcerdà una atenció molt complerta pel que fa a les malalties respiratòries.

Cal destacar que el doctor Aliaga té més de 25 anys d’experiència professional com a pneumòleg hospitalari i ambulatori, fet que el permet oferir orientació diagnòstica amb indicació de les exploracions complementàries necessàries i decidir un pla terapèutic en totes les patologies respiratòries. Un professional, doncs, de primer nivell que ara ofereix a la població de la Cerdanya un servei interdisciplinat i coordinat per les malalties respiratòries. Cerdanya Salut fa així un pas més, ara incorporant la pneumologia a la seva cartera de serveis, en el camí cap a la millora de l’atenció sanitària a la Cerdanya.