Cerdanya Salut ofereix també un nou servei de psicologia sistèmica que està liderat per Sara Rodríguez, psicòloga clínica amb una àmplia experiència professional i coneixedora de la comarca, on ha desenvolupat part de la seva trajectòria. Tant és així que des de principis dels anys 80, la doctora Rodríguez ha treballat a la Cerdanya portant-hi la psicologia a la comarca. “Em sento molt feliç d’haver contribuït amb la seva aportació a la creació dels primers serveis de Salut Mental a l’Hospital de Puigcerdà i Atenció Precoç” explica aquesta psicòloga experta en Constel·lacions Familiars, PNL i Salut, Psicologia Coaching i Mediadora. “Sempre ha buscat les teràpies més actuals per oferir-les a aquelles persones que acudeixen a la meva consulta i ara ho faig des de Cerdanya Salut, un espai ampli i ple de llum, amb bones vistes a la vall, que ofereix els millors recursos i serveis sistèmics enfocats a la salut i benestar emocional de les persones, a través de teràpies individualitzades dirigides a famílies i fills, parelles, grups de constel·lacions familiars i per la salut de les organitzacions” ha explicat Sara Rodríguez.

Què és la psicologia sistèmica?

La Psicologia Sistèmica mira a la persona com una totalitat i es fixa en com interactua amb els altres membres. Tal com explica la doctora Rodriguez “sempre que es dona un canvi amb un, repercuteix en tots els altres”. En aquesta psicologia sistèmica es basa aquest nou servei de psicologia a Puigcerdà, “és una psicologia positiva d’intervenció breu, d’una manera concentrada, clara i eficaç, apareixen “insights” que fan conscients els conflictes inconscients de les persones, orientant-los durant el treball, directament cap a la solució” segons ha aclarit aquesta psicòloga, que a més de la seva tasca professional realitza formació i és docent de diverses universitats.

Així, la psicologia sistèmica utilitza els principis sistèmics de pertinença, ordre i equilibri. D’aquesta manera, despatologitza la vida quotidiana, facilitant una nova manera de mirar a les persones en les seves dificultats. Rodríguez també destaca que “el pacient/client és actiu i es responsabilitza en el seu procés de canvi, acompanyat per l’especialista va incrementant les cognicions i la seva Intel·ligència Emocional” d’aquesta forma “pot canviar les creences que el limiten, així com canviar els seus comportaments a més sans i saludables sentin-se més feliç”. Finalment, Sara Rodríguez –que lidera el nou servei de psicologia a la Cerdanya- ha explicat que una clau és que “l’actitud terapèutica es basa en la presència, l’escolta activa amb total respecte als objectius, procés i temps dels pacients”.

Breu perfil de la psicòloga a la Cerdanya

Sara Rodríguez Simón, és psicòloga clínica amb número de col·legiada 2.138. Psicoterapeuta europea, experta en Constel·lacions Familiars, PNL i Salut, Psicologia Coaching i Mediadora, Rodríguez compta amb 35 anys d’experiència professional a àmbits públics i privats. A més, exerceix com a docent per diversos centres i universitats com l’Escola Andorrana, UVic, UdGi, UdL, UeRL i el Col·legi Psicologia de Catalunya-COPC). Rodríguez també és ponent en múltiples jornades i congressos nacionals i internacionals, i és la coordinadora del Grup de Treball Psicologia Sistèmica-Constel·lacions Familiars, a la Secció Clínica de la Salut i Psicoteràpia del COPC.