Moltes vegades es diu que els greixos no són recomanables, que tenen moltes calories, però cal saber que els greixos formen part de totes les cèl·lules del nostre organisme, i per tant són essencials per el bon funcionament del metabolisme.

Però també per altres motius cal prendre greixos, com per exemple:

  • Sacien la sensació de gana
  • Ajuden a regular la temperatura corporal
  • Són imprescindibles per absorbir les vitamines liposolubles
  • Formen part de totes les hormones

Quins tipus de greixos trobem als aliments: Greixos saturats, monoinsaturats i poliinsaturats

– Els saturats els trobem a les carns vermelles, làctics, salses de pot, mantega i margarina, brioxeria industrial, fregits. Aquí trobem el colesterol LDL i HDL i els triglicèrids, entre altres.

– Els greixos monoinsaturats a la carn vermella, oli d’oliva i les olives, les llavors, alvocats, làctics, l’ou. És el conegut omega 9.

– Finalment, els poliinsaturats els trobem al peix, als cereals integrals, totes les llavors… són els omega 3 i omega 6.

Per tant cal buscar un equilibri entre tots ells per aconseguir que l’organisme els rebi de forma equilibrada, cal reduir el consum habitual dels del primer grup, però els del segon i tercer grup, cal consumir-ne de forma diària.

Núria Aragüés, nutricionista d’atenció primària.