En temporada d’hivern, la cuina canvia, i ve més de gust menjar plats calents i de cullera. Cuinar brous, guisats, cassola, estofats…cuina de xup-xup, lenta i saborosa. És important tenir en compte que en els plats no hi afegim un excés de grasses, per evitar fer un excés de calories i greix diari.

Quan parlem de fer plats de cullera, podem jugar amb aliments vegetals sempre, i llegums, i afegir carns magres, com pollastre o conill de forma habitual, i el porc, el xai, o la vedella, de forma més esporàdica, un o dos cops per setmana.

L’escudella pot ser un bon plat per obtenir energia i escalfor en dies de neu i fred, sempre intentant desgreixar el brou un cop fet, afegint totes les verdures i llegums, per obtenir un plat complert.

El trinxat de col i patata, un plat d’hivern energètic i amb molta fibra, també pot ser una bona opció.

Alhora de fer guisats o estofats, és important utilitzar sempre oli d’oliva i de forma més puntual, mantega o llard de porc.

L’equilibri nutricional també es pota aconseguir amb plats d’hivern.

Núria Aragüés, nutricionista d’atenció primària.