En aquestes setmanes d’estiu i de vacances, és un bon moment per la reflexió i per mirar enrere i fer balanç. Ara que Cerdanya Salut té més d’un any de camí, i aquesta mirada enrere ens porta una visió força positiva d’aquest nou projecte de salut a la Cerdanya. En aquest any, Cerdanya Salut, s’ha consolidat com a centre mèdic de referència en atenció especialitzada privada a la comarca. Així ho indiquen algunes xifres de l’any 2016, que es va tancar amb un total de 2.600 visites, 1.800 proves complementàries, 100 revisions mèdiques laborals i 150 revisions esportives. Al llarg del primer trimestre es van incorporar especialitats com dermatologia, pneumologia, otorinolaringologia, salut mental, el grup multidisciplinari ESTIMUL i és especialment remarcable el trasllat a les instal·lacions de Cerdanya Salut del Centre de podologia de Rosa Blanqué, amb mes de vint anys d’experiència i dedicació ens estudis i tractaments pedològics.

Dins del segon trimestre van afegir-se a aquest nou projecte, especialitats com la ginecologia i obstetrícia, amb un seguiment exhaustiu de l’embaràs, oferint la possibilitat de realitzar proves de diagnòstic prenatal no invasiu, estudis de DNA fetal en sang materna, proves prenatals clarament revolucionaries i altament precises. Aquests nous serveis assistencials han donat a la comarca una major oferta de salut per a embarassades.

Uns altres nouvinguts són els especialistes en el camp de l’oftalmologia que disposa d’aparells d’última generació com Laser yag o el Campímetre Retinograf, permetent tractar patologies oculars de tecnologia exclusiva apropant-la a la nostra comarca. A més, l’Institut Clínic del Dèficit del DAO a Puigcerdà, incorporat a Cerdanya Salut darrerament, facilita les proves de detenció en sang, de trastorns metabòlics de la histamina, els símptomes associats al dèficit de DAO que es poden prevenir a través de la dieta.

També s’han incorporat serveis de cardiologia, condició cardiovascular activa i saludable (d’esportistes, etc.) i l’atenció a persones afectades de problemes cardiològics (patologies valvular, isquèmica) o d’altres àrees del cos que puguin tenir repercussió cardiovascular (hipertensió arterial, trastorns del colesterol, diabetis), amb especialistes d’alta qualificació, equip d’electrocardiografia i ecocardiografia amb tecnologia de darrera generació.

Serveis de mútues de salut a la Cerdanya

Aquesta amplia oferta de serveis de salut a la Cerdanya ha suposat la signatura de diferents convenis amb laboratoris que disposen de la ciència i la tecnologia necessària, fet que permet realitzar proves i anàlisis cada vegada més específics: analítiques per descartar infeccions de casos importants de virus com el Zika, proves genètiques d’ADN per determinar paternitats, test de sensibilització alimentària, intoleràncies a la lactosa… tot plegat per millorar l’atenció a la població de la Cerdanya i que permet gaudir d’una vida més llarga i de millor qualitat.

Cerdanya Salut també ha establert convenis amb mútues privades, com ADESLAS oferint serveis d’atenció especialitzada. L’atenció urgent de malaltia comú, i rehabilitació en els centres de la Fundació Hospital de Puigcerdà. En l’àmbit de la medicina laboral, també s’han formalitzat convenis amb la Mútua Intercomarcal i la Unió de Mútues per tal de fer el seguiment dels accidents laborals i contingències comuns, abastint tota a comarca. En l’àmbit de la prevenció s’han formalitzat convenis de col·laboració amb Egarsat i Geseme Prevint, encarregades de les revisions mèdiques laborals de les empreses concertades, i que es duen a terme en instal·lacions de Cerdanya Salut, evitant desplaçaments als treballadors de les empreses de la Cerdanya.

En definitiva, una feina constant i exhaustiva per aconseguir una millor atenció sanitària a la Cerdanya, també a través de la via privada i les mútues.